extra functies

Stel hier al uw vragen over CNC, in de breedste zin van het woord, dus alles mag, van het ombouwen van een machine tot vragen over de software

Moderator: CNC Moderators

orderit
Berichten: 6
Lid geworden op: ma mei 17, 2004 10:49 pm

extra functies

Berichtdoor orderit » ma nov 24, 2008 12:24 am

is er iemand die weet hoe je een rotary encoder aan kan sluiten om instellingen te veranderen.
ik denk hierbij aan de spindel snelheid en de feedrate
als software draai ik mach3
en bobcad voor het cad cam deel.

tantan
Moderator CNC
Berichten: 11
Lid geworden op: za nov 08, 2008 10:15 pm

Berichtdoor tantan » ma nov 24, 2008 11:54 am

heb je de cnc artikelen reeks van hans tjeerdsma gelezen? daar staat het in

orderit
Berichten: 6
Lid geworden op: ma mei 17, 2004 10:49 pm

extra toetsen

Berichtdoor orderit » ma nov 24, 2008 2:16 pm

het gaat mij eigenlijk om de spindel speed en feedrate
deze moet je via een encoder of potmeter in kunnen stellen.
dit heb ik op internet gezien maar kan geen verdere info vinden.

tantan
Moderator CNC
Berichten: 11
Lid geworden op: za nov 08, 2008 10:15 pm

Berichtdoor tantan » di nov 25, 2008 4:53 pm

ik weet niet precies wat je bedoelt. de spindelspeed kan je regelen vanuit een breakout board middels een 0-10V uitgang. deze uitgang kan je aansluiten op de ingang van de aansturing van de spindel. op het breakout board kan je dan nog een potmeter aansluiten om de spindelspeed bij te stellen (zie oa. board van cncdirect dat geleverd wordt door leeuwinga).

een feedrate met een encoder instellen zou ik niet weten hoe en ook niet wat dan het nut zou kunnen zijn. een encoder gebruik je om exact te positioneren. het zou kunnen dat je er wel boards zijn met analoge ingangen waar een potentiometer op aangesloten kan worden om de feedrate bij te stellen maar daar heb ik nog nooit van gehoord. ik stel feedrate in in de gcode of direct in mach, deze is te verhogen.verlagen met muisklikken in een override mode.

rollementje
Berichten: 16
Lid geworden op: ma sep 10, 2007 3:55 pm
Locatie: diepenbeek/Belgium

Berichtdoor rollementje » zo dec 28, 2008 10:44 am

Begrijp het ook niet goed wat de bedoeling is, als je mach3 gebruik zijn er toch instellingen genoeg binnen mach3 ?,...als je gebruik maak van een breakout board ??....is je probleem toch opgelost, zeker het aangehaalde breakout board van leeuwinga zijn er mogelijkheden genoeg voor aan te sturen, ik gebruik deze Lpt kaart zelf voor een spindel aan te sturen via een freqregeling en mach3.
Misschien iets meer info..?


Terug naar “CNC”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron