Voorpagina

De nieuwste berichten op ons forum:

Museum Buurtspoorweg start het museumjaar met drie winterritten. Lees meer

Uitstekend jaar voor Stoommachinemuseum Medemblik

Voor het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik was 2016 een uitstekend museumjaar. Het museum ontving aanmerkelijk meer bezoekers dan het jaar ervoor. De groeiende belangstelling is mede toe te schrijven aan de nieuwe activiteiten die het museum ontwikkelt.

Het Stoommachinemuseum Medemblik telde in 2016 in totaal 15475 bezoekers. Daarmee werd het bezoekersaantal van 2015 (13950) met 1525 overtroffen. Dit betekent een groei van bijna 11%. Henri Boersen, museum-coördinator, over deze groei: ‘Landelijk weten steeds meer mensen de weg naar musea te vinden. De landelijke stijging van de bezoekersaantallen ligt rond de 5%. Met een groeipercentage van bijna 11% voor het Stoommachinemuseum ben ik dik tevreden’. Boersen geeft aan dat het museum doorgaat met de ontwikkeling van nieuwe activiteiten. Ook kleine musea moeten innovatief zijn en streven naar originaliteit. Bovendien is de groei van het aantal bezoekers een mooie opsteker voor de tientallen vrijwilligers. ‘Dit mooie cijfer onderschrijft bovendien de toeristische potentie van Medemblik’, aldus Boersen.

Nieuwe activiteiten
Het komend museumseizoen staat opnieuw een stoommodellen en een stoomsloepen weekeinde op het programma. Verder wordt er gewerkt aan een Meccano weekeind. Dit wordt een nostalgisch spektakel voor met name techneuten. Vele technici kwamen in hun jeugd door dit bijzondere speelgoed voor het eerst in aanraking met techniek. Het Meccano Gilde toont ook de moderne toepassingsmogelijkheden van dit op techniek gerichte speelgoed.
Verder wordt er extra aandacht besteed aan een aantal model-stoommachines die het museum kortgeleden langdurig in bruikleen kreeg. Op dit moment werkt een groep modelbouw vrijwilligers aan het onderhoud van deze bijzondere stoommachinemodellen.
Vanaf 18 februari a.s., de opening van het nieuwe museumseizoen, kunnen de nieuwe aanwinsten worden bewonderd.